Friday, July 23, 2010

Saluran-saluran tiub Serebelum yang bermonolog..

Memang ada manusia yang rasa macam dah lama bertapak atas muka bumi ni, tapi kenyataanya, semuanya satu permulaan sebuah kehidupan yang rupanya kelihatan ‘macam’ agak baru. Mungkin orang lain anggap ‘tak berguna’ tapi tak kisahlah sebab hidup ni bukan berlandaskan belas ikhsan orang lain.

Si pengemis dan orang yang dilabelkan ‘Gila’ pun ada maruahnya sendiri. Sekurang-kuranya mereka hanya ‘Gila’ dalam dunia mereka sendiri daripada ‘Gila’ dalam dunia nyata yang kebanyakan manusia-manusia penghuninya menjadi tak terkawal dek kegilaanya pada dunia.


Pernah jugak bertanyakan ‘Hati’ pasal persoalan-persoalan yang semakin makan jiwa tapi Hati hanya jawab ‘Hati-Hati. Jadi kesimpulanya Hati-hatilah, takkan masih nak hidup seperti orang yang kelihatan ‘jiwa sakit’ yang tak tahu mana arah tujuan hidup. Walaupun sudah agak lama sindrom kealpaan dan kelayuan ni merayau-rayau dalam otak sekurang-kurangnya jadilah seperti mana yang telah dijadikan itu.

Ikutlah arus yang selalunya dan sememanya memaksa manusia untuk ikut dan terkadang dipaksa mengganguk.Memanglah Kadang-kadang yang dibawah terpaksa mengikut arus yang diatas. Sudah namanya pun yang dibawah jadi bawahlah. Sampai bila nak jadi pengikut dan mengikut jawabnya sampai bila-bilalah. Mulut memang boleh bercakap dan kepala selalunya menggeleng tapi pelakuan tetap sama sebagai pengangguk.


Memo: HATI…hati-hati.

No comments: