Saturday, May 2, 2009

Malaysian Art Artist (Icon)

Salam..jarang aku mengupdate blog ni bukan aku xnk update tp aku sendiri pun xtau nk letak hapa dlm ni..walau apa pun Post kali ni aku nak cerita sikit pasal salah seorang daripada artis seni tampak malaysia..bukan artis hiburan ye kawan2. Artis yg aku mksudkan ialah Zulkifli Yusoff sekarang ni dah Prof madya, sekiranya anda merupakan pengikut dan pemerhati seni tampak negara ni semestinya anda kenal dengan artis ni….


Zulkifli Yusuf merupakan salah seorang daripada pengkarya pertama yang memperkenalkan seni kontemporari di malaysia. Beliau Dilahirkan pada 1962 di Yan Kedah dan mendapat pendidikan seni di Institut Teknologi MARA (1985 - 1989) dan Manchester Polytechnic, England (1989 - 1991). Kini ia bertugas sebagai Profesor Madya seni lukis di Universiti Pendidikan Sultan Idris, Tanjung Malim. Setelah hampir 20thun berkarya baru2 ni karya2 beliau telah diakui di dalam mahupun di luar negara kerana kebanyakan daripada karya2 beliau memaparkan nilai2 kemasyarakatan yang diispirasikan daripada kehidupan beliau sendiri. (skema betul ayat ini). .


Kebanyakan dari karya2 nya boleh dikatakan telah terkumpul di serata negara, dan boleh dijumpai di koleksi-koleksi tetap Balai Seni Lukis Negara dan Galeri Petronas di Malaysia, Singapore Art Museum, dan Fukuoka Museum Art dan Hiroshima Art Museum di Jepun. Zulkifli Yusoff juga merupakan artis yg serba boleh yg mana beliau banyak menggunakan medium2 yg berbeza contohnya lukisan, cetakan dan arca jugak.


Pada tahun 1988, beliau telah menerima Major Award untuk kategori Malaysian Young Contemporaries bagi salah satu daripada karyanya yg bertajuk (untitled I) yg mana beliau menggunakan buah catur sebagai medium dalam karyanya..
Beliau juga telah menerima pengitirafan pada 1989 bagi karyanya Dari Hitam ke Putih dan Pada 1997, beliau mewakili Malaysia di Venice Biennale dengan penghasilan karya yg bertajuk, Don’t Play During Maghrib.


P.M Zul at Anugerah Akedemik Negara

Paling terbaru kerajaan Malaysia telah menganugerahkanya 'Anugerah Akademik Negara', yg merupakan penghargaan akademik yg tertinggi, bagi sumbangannya untuk seni tampak negara. Beliau ni mentor aku yg ikut aku msa praktikal nti tengk muka mcm serius ja..hahaha.rasa2 karya2 beliau made in tmn bernam jgk kot...nk tau lebih lagi pasal beliau dan karya2 beliau klik kt siniBirch at Pasir Salak


Dari mata turun ke hati I

1 comment:

kueh bakar said...

lawa la pics ni...huhuhuhu...rasa nak print letak atas kepala katil jerkkk